Påhlmans Handelsinstitut: En karriärväxlare | Talent Recruitment

Påhlmans Handelsinstitut: En karriärväxlare

Vi träffade Daniel Borgman från Påhlmans Handelsinstitut, för att bättre förstå hur nya ekonomiassistenter utbildas.

Daniel är karriärcoach för Certifieringsutbildningarna på Påhlmans Handelsinstitut. Han är ansvarar för kontakten med näringslivet och ser till att deltagarna får det stöd de behöver för att slutföra utbildningen, hitta praktik och i slutändan en anställning.

Vi träffar Daniel på en trevlig lunchrestaurang i centrala Stockholm.

Hur skulle du beskriva er typiska deltagare?

”Den typiska deltagaren är karriärväxlaren – det vill säga en person med tidigare erfarenhet inom arbetslivet som vill satsa på ett nytt yrke.”

Daniel berättar att deltagarna ofta har bakgrund från branscher med obekväma arbetstider, såsom vård, handel eller lager.

”Många söker mer stabilitet i vardagen med fasta kontorstider som smidigare går att kombinera med familjelivet.”

Vilka typer av utbildningar har ni på Påhlmans Handelsinstitut?

”Vi erbjuder två utbildningsspår: Yrkeshögskoleutbildningar som är längre och CSN-berättigande samt våra intensiva certifieringsutbildningar som är kortare – deltagaren kan ha en ny yrkestitel inom mindre än fyra månader. Summerat så arbetar vi inom områdena ekonomi, HR, juridik, research och försäljning – det är vad Påhlmans står för.”

Vi är givetvis selektiva i vår rekrytering av lärare och inte blyga för att kravställa så att kurskvalitén behåller sin höga nivå.

Kan du beskriva vad för lärare ni har?

Daniel berättar att det gemensamma för lärarna på Påhlmans Handelsinstitut är att alla är aktivt yrkesverksamma; antingen har de egna bolag eller så jobbar de som konsulter förutom att undervisa.

”För oss är det viktigt att lärarna har uppdaterad och relevant kunskap i ämnet de lär ut. Om det exempelvis blir en förändring i regelverken kring friskvårdsbidrag så är det något våra lärare också får reda på via sitt dagliga jobb. De har en direktkoppling till aktuella bestämmelser i sitt yrkesliv.”

För att säkerställa kvalitén på undervisningen så ställer Påhlmans Handelsinstitut krav att lärarna är yrkesverksamma samt har pedagogisk bakgrund.

”Ofta kommer våra lärare med färdiga koncept som de känner sig trygga i – antingen med bakgrund i sitt yrke eller koncept som de undervisat i andra sammanhang.”

Men det händer också att vi avvisar förslag från lärare som inte uppfyller kvalitetskrav, berättar Daniel.

”Vi är givetvis selektiva i vår rekrytering av lärare och inte blyga för att kravställa så att kurskvalitén behåller sin höga nivå.”

Hur förbereder ni era deltagare för framtida utmaningar?

”På Påhlmans Handelsinstitut lär vi ut ekonomins grunder och lägger stort fokus på att deltagarna ska lära sig bokföring från grunden. För att utöva ekonomiyrket måste man lära sig hantverket helt enkelt”.

Daniel nämner också att han tror ekonomiassistentrollen som den ser ut idag kommer att vara förändrad inom tio år. Det kommer vara mer fokus på systemkunskap och rollen kan komma likna mer en junior verksamhetscontroller.

”Men det kan nog gå snabbare än tio år, tekniken och utvecklingen går fort” inflikar Daniel.

Hur ser ert samarbete med näringslivet ut?

Daniel berättar att Påhlmans har mängder med företag som tar emot deras praktikanter varje år. Väldigt många utav de som går utbildningarna får också jobb under, eller efter att praktiken är genomförd.

”Speciellt för ekonomiassistenter har vi många redovisningsbyråer som är återkommande hos oss för att hitta nya talanger att anställa. Går man till de stora redovisningsbyråerna i Stockholms innerstad skulle jag säga att i stort sett alla känner till våra utbildningar och antingen har eller har haft anställda som gått våra utbildningar – vi förstärker CV:n.”

En avslutande fråga. Vad är din vision för framtiden?

Efter noggrann betänketid svarar Daniel:

”Jag vill skapa ett framgångsrikt alumni-nätverk där våra deltagare kan hjälpa och tipsa varandra även senare i yrkeslivet, samt där externa företag kan hitta mer seniora ekonomer att anställa.”

Vi tackar Daniel för att han tagit sig tid och berättat hur Påhlmans hjälper kandidater att karriärväxla och hitta nya utmaningar i sina arbetsliv.

Hos oss på Talent Recruitment så träffar vi ideligen på kandidater (och även kunder) som har bakgrund på Påhlmans Handelsinstitut. Yrkeshögskolor i kombination med erfarenhet står väldigt ofta högt i kurs hos våra kunder. Då lärarna på yrkeshögskolor är så insatta i hur det verkligen fungerar på företagen ger eleverna en fördel mot andra kandidater.

Det är superkul att kunna samarbeta och se till att nya ekonomer kommer in på de bästa arbetsplatserna.

 

Rättigheter: Påhlmans handelsinstitut

#sattfartpåkarriärersedan1881

Liknande nyheter

Fyll i ditt namn och ladda upp ditt CV.
  • Dra filer hit eller